top of page

Vesna Mačković

KRAJ DNEVNOG PROGRAMA NA TV KANALU MATRICE

18.12.2020.-25.01.2021.
Radno vrijeme tijekom blagdana:
pon - sub 12:00-20:30
24.12. i 31.12.  11:00-16:00
25.12, 26.12., 1.1. zatvoreno
Vesna Mačković_studio 064-122bbc.jpg

Izložba pod nazivom ‘’Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice’’ predstavlja seriju digitalnih slika otisnutih na platna velikih formata te animirani video rad kojeg prati i autorska glazba umjetnice. Izložba je nastala u suradnji s ARKTIK – Institutom za budućnost i dio je inicijative ‘’Umjetnost dostupna svima’’.

„Vesna Mačković autorica je koju smo imali prilike upoznati kroz brojne performanse, video i multimedijalne radove, a sada se po prvi puta predstavlja u formi slike, točnije digitalne slike. Proširujući područje umjetničinog djelovanja, ova Izložba okuplja niz digitalnih slika inspiriranih „umišljenom joj idejom nekog androidskog, ponešto inteligentnijeg svijeta“. Slikajući tako svijet u kojem slika kao klasični medij možda nestaje, ili pak, u potpunosti izostaje, stvara forme kao žive slike svijeta čije supostojanje nije nužno u suprotnosti s onim našeg."

 

Za donaciju prema vlastitim mogućnostima, ponesi kući poklon!


Izložbu prati dvojezična monografija s reprodukcijama svih slika s izložbe, autoričinim poetskim riječima i predgovorima 6 autora/akademskih slikara/kustosa, te pogovorom umjetnice. Osim knjige
koja će se moći preuzeti uz skromnu donaciju, s izložbe će posjetitelji uz donaciju moći ponijeti kući i slike s izložbe tiskane na manja i srednja platna, te razne suvenire iznenađenja s motivima izloženih slika. Donacijama će se podržati budući projekti umjetnice Vesne Mačković te inicijativa “Umjetnost dostupna svima”.

 

Izložba je prvi put predstavljena u listopadu ove godine u sisačkoj galeriji Striegl, a izložbom u Studiju -21- ova se multimedijalna umjetnica prvi put predstavlja splitskoj publici. Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja 2021.

"Uz digitalne slike, izložba obuhvaća i niz video radova koji prikazuju proces nastanka digitalnih slika, igotovo su kao digitalna dokumentacija jednog kreativnog procesa. No, oni su i više od toga, jer videosluži kao medij u kojem digitalne slike, uz glazbu i poeziju, dobivaju novu dimenziju života. Naime,iako se digitalna reprezentacija u načelu smatra emocionalno udaljenijom i intelektualnijom odslikane reprezentacije, digitalizirana osjetilnost s druge strane, u stalnom je optičkom pokretu,stvarajući vlastitu intimu i živost. Prikazujući slojevitost svake slike, visoku rezoluciju i najmanjihdetalja, slobodu linije ili pak njenu determiniranost zadanim obrascima, Mačković ispunjava površinudigitalnog platna i opetovno ju briše, revidirajući proces i rastavljajući dimenzije likovnosti pojedineslike, sve dok potpuno ne iščezne (kao primjerice u „Pomaku virtualnog maslačka“) ili ponovo sestvori, prikazujući stvaranje digitalne slike kao u potpunosti nelinearan proces. S fokusom napercepcijsko iskustvo, oko promatrača ovih radova je vođeno (gotovo – manipulirano?), a njihova,često disperzna pažnja, pritom se usmjerava. Ovi radovi stoga na trenutke djeluju potpunohipnotizirajuće, bivajući istovremeno meditativni i psihodelični.“ (Jasmina Šarić, iz predgovora)

O autorici


Vesna Mačković je multidisciplinarna umjetnica koja je svoju izvedbenu, odnosno scensku umjetnost, pronijela širom četiri kontinenta. Osim izvedbenim umjetnostima (performans, multimedijalno kazalište, suvremeni ples, koncerti improvizirane glazbe i glasa) bavi se i vizualnim umjetnostima (videom, animiranim filmom i digitalnim slikarstvom) te umjetnošću zvuka i glasa. Njezini video radovi izloženi su na najvećem svjetskom biennalu digitalne umjetnosti The Wrong, a video “Pozdrav” prikazan je u seriji izložbi “Memories” u galerijama u indijskom New Delhiju i Vijetnamu. Dobitnica je 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU 2016. godine za video performans “Pozdrav” snimljen u Željezari Sisak sa suautoricom Anom Opalić. Nagrađena je u New Yorku Međunarodnom nagradom za audio fikciju u kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence College za radiofonijsku dramu “Krleža, stani u red!”. Bila je rezidentica  u Robert Wilson’s Watermill centru u New Yorku u ljeto 2017. godine, pri čemu stvara performans inspiriran videom “Pozdrav” u replici tvorničke hale Željezare Sisak izgrađene u New Yorku u ovu svrhu. Predstavljala je Hrvatsku na međunarodnom obilježavanju Rođendana umjetnosti u organizaciji Hrvatskog radija (Ars Acustica) uz umjetničko vođenje i dirigiranje glazbenim kolektivom ARKTIK s koncertnim prijenosom uživo na dvadesetak europskih i sjevernoameričkih radio postaja. Nastupala je na četiri kontinenta i surađivala u New Yorku, Washingtonu DC, Pittsburghu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazahstanu, Brazilu, Argentini, Italiji, Grčkoj i Cipru. Nastupala je u međunarodnom triju improvizirane glazbe s austrijskom električnom violinisticom Mijom Zabelkom i ruskim pijanistom Romanom Stolyarom, a u Kazahstanu kreirala je projekt eksperimentalnog zvuka s članovima ansambla Eegeru i glumicom Zhanel Sergazina.

Informacije i rezervacije za besplatna stručna vodstva izložbom: udrugabeat.split@gmail.com

Izložba je nastala u suradnji s ARKTIK - Institutom za budućnost i dio je inicijative ‘’Umjetnost dostupna svima’’, a organizirana je uz potporu Zaklade Kultura nova, Grada Splita, Ministarstva kulture RH.

bottom of page