Vesna Mačković

KRAJ DNEVNOG PROGRAMA NA TV KANALU MATRICE

18.12.2020.-25.01.2021.
Radno vrijeme tijekom blagdana:
pon - sub 12:00-20:30
24.12. i 31.12.  11:00-16:00
25.12, 26.12., 1.1. zatvoreno

Izložba pod nazivom ‘’Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice’’ predstavlja seriju digitalnih slika otisnutih na platna velikih formata te animirani video rad kojeg prati i autorska glazba umjetnice. Izložba je nastala u suradnji s ARKTIK – Institutom za budućnost i dio je inicijative ‘’Umjetnost dostupna svima’’.

„Vesna Mačković autorica je koju smo imali prilike upoznati kroz brojne performanse, video i multimedijalne radove, a sada se po prvi puta predstavlja u formi slike, točnije digitalne slike. Proširujući područje umjetničinog djelovanja, ova Izložba okuplja niz digitalnih slika inspiriranih „umišljenom joj idejom nekog androidskog, ponešto inteligentnijeg svijeta“. Slikajući tako svijet u kojem slika kao klasični medij možda nestaje, ili pak, u potpunosti izostaje, stvara forme kao žive slike svijeta čije supostojanje nije nužno u suprotnosti s onim našeg."

 

Za donaciju prema vlastitim mogućnostima, ponesi kući poklon!


Izložbu prati dvojezična monografija s reprodukcijama svih slika s izložbe, autoričinim poetskim riječima i predgovorima 6 autora/akademskih slikara/kustosa, te pogovorom umjetnice. Osim knjige
koja će se moći preuzeti uz skromnu donaciju, s izložbe će posjetitelji uz donaciju moći ponijeti kući i slike s izložbe tiskane na manja i srednja platna, te razne suvenire iznenađenja s motivima izloženih slika. Donacijama će se podržati budući projekti umjetnice Vesne Mačković te inicijativa “Umjetnost dostupna svima”.

 

Izložba je prvi put predstavljena u listopadu ove godine u sisačkoj galeriji Striegl, a izložbom u Studiju -21- ova se multimedijalna umjetnica prvi put predstavlja splitskoj publici. Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja 2021.

"Uz digitalne slike, izložba obuhvaća i niz video radova koji prikazuju proces nastanka digitalnih slika, igotovo su kao digitalna dokumentacija jednog kreativnog procesa. No, oni su i više od toga, jer videosluži kao medij u kojem digitalne slike, uz glazbu i poeziju, dobivaju novu dimenziju života. Naime,iako se digitalna reprezentacija u načelu smatra emocionalno udaljenijom i intelektualnijom odslikane reprezentacije, digitalizirana osjetilnost s druge strane, u stalnom je optičkom pokretu,stvarajući vlastitu intimu i živost. Prikazujući slojevitost svake slike, visoku rezoluciju i najmanjihdetalja, slobodu linije ili pak njenu determiniranost zadanim obrascima, Mačković ispunjava površinudigitalnog platna i opetovno ju briše, revidirajući proces i rastavljajući dimenzije likovnosti pojedineslike, sve dok potpuno ne iščezne (kao primjerice u „Pomaku virtualnog maslačka“) ili ponovo sestvori, prikazujući stvaranje digitalne slike kao u potpunosti nelinearan proces. S fokusom napercepcijsko iskustvo, oko promatrača ovih radova je vođeno (gotovo – manipulirano?), a njihova,često disperzna pažnja, pritom se usmjerava. Ovi radovi stoga na trenutke djeluju potpunohipnotizirajuće, bivajući istovremeno meditativni i psihodelični.“ (Jasmina Šarić, iz predgovora)

O autorici


Vesna Mačković je multidisciplinarna umjetnica koja je svoju izvedbenu, odnosno scensku umjetnost, pronijela širom četiri kontinenta. Osim izvedbenim umjetnostima (performans, multimedijalno kazalište, suvremeni ples, koncerti improvizirane glazbe i glasa) bavi se i vizualnim umjetnostima (videom, animiranim filmom i digitalnim slikarstvom) te umjetnošću zvuka i glasa. Njezini video radovi izloženi su na najvećem svjetskom biennalu digitalne umjetnosti The Wrong, a video “Pozdrav” prikazan je u seriji izložbi “Memories” u galerijama u indijskom New Delhiju i Vijetnamu. Dobitnica je 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU 2016. godine za video performans “Pozdrav” snimljen u Željezari Sisak sa suautoricom Anom Opalić. Nagrađena je u New Yorku Međunarodnom nagradom za audio fikciju u kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence College za radiofonijsku dramu “Krleža, stani u red!”. Bila je rezidentica  u Robert Wilson’s Watermill centru u New Yorku u ljeto 2017. godine, pri čemu stvara performans inspiriran videom “Pozdrav” u replici tvorničke hale Željezare Sisak izgrađene u New Yorku u ovu svrhu. Predstavljala je Hrvatsku na međunarodnom obilježavanju Rođendana umjetnosti u organizaciji Hrvatskog radija (Ars Acustica) uz umjetničko vođenje i dirigiranje glazbenim kolektivom ARKTIK s koncertnim prijenosom uživo na dvadesetak europskih i sjevernoameričkih radio postaja. Nastupala je na četiri kontinenta i surađivala u New Yorku, Washingtonu DC, Pittsburghu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazahstanu, Brazilu, Argentini, Italiji, Grčkoj i Cipru. Nastupala je u međunarodnom triju improvizirane glazbe s austrijskom električnom violinisticom Mijom Zabelkom i ruskim pijanistom Romanom Stolyarom, a u Kazahstanu kreirala je projekt eksperimentalnog zvuka s članovima ansambla Eegeru i glumicom Zhanel Sergazina.

Informacije i rezervacije za besplatna stručna vodstva izložbom: udrugabeat.split@gmail.com

Izložba je nastala u suradnji s ARKTIK - Institutom za budućnost i dio je inicijative ‘’Umjetnost dostupna svima’’, a organizirana je uz potporu Zaklade Kultura nova, Grada Splita, Ministarstva kulture RH.

Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Udruge Beat.