top of page

IVANA PULJIĆ
Molekule vremena

2. 02. - 15. 02. 2022.

"Izložbom Molekule vremena slikarica Ivana Puljić predstavlja se publici novom serijom slika nastalom u posljednje dvije godine. Ovim apstraktnim ciklusom autorica zakoračuje u drugačiji slikovni izraz, donoseći nove motive i kompozicijska rješenja. Slike velikih dimenzija odraz su jednog vremena, novih razmišljanja i imaginacija potaknutih velikim promjenama koje su nastupile oko nas.


Pred nama se otvaraju novi svjetovi apstraktnih oblika, međusobno prožete geometrijske i organske forme. Sve zajedno tvoreći kompozicije koje nas podsjećaju na obrise gradova, onih koji nam se ukazuju daleko iz tame. No, nisu ovo neki već viđeni motivi, neke poznate nam scene, već jedan mikrokozmos koji postoji u mašti. Poput malih čestica iz naslova, nevidljivih oku i ovi detalji su nam uvećani kako bi ih uopće vidjeli..."

 

(iz predgovora kustosice Danijele Pavlinović)

 


O umjetnici:


Ivana Puljić rođena je 1974. u Splitu. Slikarstvo je diplomirala na talijanskoj Accademia di Belle Arti, u Rimu 2000. godine. Dobitnica je više nagrada i priznanja, među kojima i prve nagrade za slikarstvo Espressioni, 2004. na natječaju slikarstva, fotografije i kazališta „Identitet metropole“, u Rimu, Italiji, te treće nagrade Colori del Lazio, Culturalweb.it, 2005. u Museo nazionale delle arti e tradizioni popolari, u Rimu, Italiji. Od 1998. aktivno se bavi umjetničkim izlaganjem. Među bitnijim izložbama izlagala je na međunarodnoj izložbi, po pozivu Ambasade Egipatske Arapske Republike u Egipatskom kulturnom centru u Rimu, 2002. na gostujućoj izložbi Egipatskih umjetnica, koja je po temi imala žene, umjetnice, koje su se konfrontirale sa talijanskim umjetnicama, dijalogom svojih radova, naglašavajući raznolikost kultura istoka i zapada. Predstavljala je Hrvatksu u Cassinu, po pozivu Ambasade Republike Hrvatske u Italiji, u sklopu programa manifestacije Letterature dal fronte, Premio Internazionale grada Cassina, u Italiji, 2009. koja je te godine za temu imala hrvatske autore u sklopu interkulturalnih odnosa Italije i Hrvatske. Prisustvovala je na sajmu ekološke osviještenosti Art'Ambijente u Rimu, 2009. sa svojim radovima, prezentirajući inovativnu tehniku voska na drvu kojom se bavi od 1998. otkrivajući razne mogućnosti tehnike voska, bez posljedica štetnih isparavanja na ljudski organizam, te prirodni i društveni ambijent.
Pri ulasku Hrvatske u Evropsku Uniju, 2013. pozvana je u slovensku suvremenu Galeriju Hest na sudjelovanje u izložbi slovenske dobrodošlice hrvatskim umjetnicima. Realizirala je brojne samostalne i skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Osim izlagačkim radom bavila se i restauracijom za studio R.e.c.o., te izradom scenografija za Studio Scenico izrađujući scenografije za Teatro dell'Opera u Rimu. Aktivno se bavi umjetničkom fotografijom i scenografijom. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.


www.ivanapuljic.com


Izložba je organizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

bottom of page